De 10 vigtigste ting jeg har lært det sidste år – kan du vælge enten at læse som blogindlæg her på siden eller lytte til i podcast episode #23 af Mærk mere af livet.

 

Podcasten Mærk mere af livet har 1 års fødselsdag, og i den anledning deler jeg de 10 vigtigste ting, jeg har lært det sidste år.

Ting som er vigtige for at komme til at leve det liv, der er det rigtige for os hver især. For at vi kan mestre livet på en god måde, så det bliver meningsfyldt og i overensstemmelse med vores værdier og det vi hver især tror på.

Det er noget, du skal nu, og ikke når du engang nærmer dig slutningen på livet og indser – hey det var ikke det liv jeg ville have levet…

De 10 ting på vejen dertil er:

 1. Indse at dit liv har en udløbsdato.
 2. Ta’ ansvar for dit eget liv.
 3. Du KAN ændre dit liv.
 4. Ta’ livet til dig, som det er.
 5. Være tro mod mig selv!
 6. Plej de nære relationer.
 7. Pas på dig selv
 8. Der er noget, du skal lære på din vej – Ta’ det, som det.
 9. Vi farer derudaf, men ville ønske at vi kunne være nærværende
 10. Du er god nok. Uanset hvad.

Helt grundlæggende har bogen “De 5 ting døende fortryder mest” af Bronnie Ware – som jeg også tidligere har nævnt været startskuddet, til virkelig at handle på det, jeg finder vigtigt i mit liv.

Så det leder mig hen til det første af de 10 punkter:

1. Indse at dit liv har en udløbsdato.

Når vi indser, når vi accepterer, at vores liv uundgåeligt vil slutte en dag, begynder vi at tage vores eget liv alvorligt. Indtil da render vi rundt som et par udødelige teenagere.

I vores kultur taler vi ikke om døden.
Vi taler ikke naturligt om det at dø.

Når vi først forstår at vi skal dø, kommer der en alvorlighed, ikke tristhed, men en alvorlighed, en vigtighed over, at vi skal bruge vores liv, så længe vi har det. At hver dag er vigtigt. Du ved ikke om det er slut om 50 år, 20 år, 2 år eller 14 dage. Du kan godt regne det ud statistisk, men du ved det ikke. Og det er også selvom du har et godt helbred og lever sundt.

Du møder bevidstheden ved folk, som har haft en større livskrise af en eller anden art, f.eks. mødet med en alvorlig sygdom eller dødsfald i den nærmeste familie. De personer begynder at gøre det de har lyst til, det de finder vigtigt, de begynder at ændre deres liv – nogle på en gang og andre over en længere periode.

Man hører dem sige:
“Jeg lever jo ikke evigt”
– “Når jeg en dag dør, vil jeg gerne kunne kigge tilbage på et liv, hvor jeg gjorde noget…”

Hør f.eks. podcasten med Vildmarks-Jon eller Johnny Sort.

Selv har jeg ikke været udsat for en større livskrise, men jeg er meget bevidst om at jeg har livet til låns. Eller måske ikke til låns, men at det ikke varer evigt, og at det er vigtigt jeg bruger det.

Der er flere ting der har skubbet mig i den retning, bl.a. min demente mor. Men jeg vil anbefale dig at læse bogen: De 5 ting døende fortryder mest.

 

2. Ta’ ansvar for dit eget liv

Egentlig er det jo indlysende. Hvem ellers skulle tage ansvaret for dit liv, hvis det ikke er dig??

Men ofte sker der det at man sender ansvaret videre. Det er mandens skyld, det er chefen skyld, det er kommunens skyld. Jeg ka ikke fordi at bla bla bla….

Når vi sender ansvaret videre, har vi sat os selv i venteposition.
Det er nemt, men vi kommer ingen vegne.

Efter at jeg var inde at høre Morten Albæks foredrag i mandags er jeg kommet til at tænke på om vores manglende tagen ansvar for vores eget liv, mon ikke også hænger sammen med vores manglende selvrespekt. Slår jeg ordet selvrespekt op betyder det: en tilstand præget af at man er tilfreds med sig selv, kender sit værd, og at man tager sig selv alvorlig.

Er situationen at man ikke er tilfreds med sig selv, ikke kender sit værd, ikke tager sig selv alvorlig. Ja, så er det klart der skal betydeligt mere til for at tage ansvar for dit liv.

Men det bider sig selv i halen – så hank op i dig selv. Ta’ ansvar for dit eget liv.

Du kan høre mere i podcast #21 – Ta’ ansvaret tilbage for dit arbejdsliv og #2 Det er aldrig de andres skyld (beklager den dårlige lyd).
Begge ligger også som blog: Ta’ansvaret tilbage for dit arbejdsliv og Det er (aldrig) de andres skyld

 

 

3. Du kan ændre dit liv.

Jeg har set det så mange gange, og jeg har en stålfast tro på, at vi hver især kan ændre vores liv. En mistet fod kan selvfølgelig ikke vokse ud igen, men du kan ændre dit liv, så du får et godt liv uden fod.

Du kan tage dig af det, der gør ondt i dit liv, og forvandle det.

Fra mine klienter, som har arbejdet med at ændre grundlæggende ting i deres liv, som ikke længere gjorde dem godt eller som i det hele taget aldrig havde gjordt dem godt. Fra Janniks fortælling om hvordan han efter 3000 km vandring var medicinfri, fri for stress og depression. Fra Gittes fortælling om hendes vandring ud af en livskrise. Fra Vildmarks-Jon, som efter 46 dage alene i vildmarken, måtte erkende at noget skulle være anderledes, og efterfølgende har ændret sit liv.

De kunne ændre deres liv. Det kan du også.

Og når uhelbredelige syge, kan lægge sit liv om, så kan du som sund og rask også. Du må finde dit drive, din motivation til at få det gjort. Og ja, så kan det godt være du har brug for hjælp, men det er også OK.

 

4. Ta’ livet til dig – som det er.

Vi har en masse forventninger til hvordan livet skal være – og ikke være. Livet skal være godt, er livet ikke godt, så er det forkert.

Men fakta er bare at ingen har et helt liv med solskin og glade dage – og heldigvis da, for hvor ville det være svært at mærke lykken. Hør f.eks podcasten med Mette Odderskov, hvor hun fortæller om hvad lykken er.

Men vi bliver så slemt skuffede når livet ikke lystrer. Og vi kæmper ufattelig hårdt for at få det til at holde op.

Men i stedet for at kæmpe mod livet, når det går nedad bakke, skal vi kæmpe med livet:

Det er sådan det er lige nu og her.
Hvad er det bedste jeg kan gøre?
Måske det bare er at bevare roen.

Som Gitte lærte på sin vandring: Accepter det der er, og hav en tro på at ting løser sig.

 • Det regner lige nu, men det bliver ikke ved med at regne resten af dit liv
 • Du er uden job lige nu, men du bliver ikke ved med at være uden job resten af dit liv
 • Du er lav på energi lige nu, men det er du ikke for evigt.

Det går over, ting løser sig.

Det er svært ikke at være i kontrol, men prøv alligevel.

Når vi forventer at livet også er bakkedale og dybe sorte huller, så bliver vi ikke så skuffede, og kan bedre acceptere det.

Johnny som både har mistet sin arm i en togulykke og blev fejlopereret så han i dag lever i et smertehelvede, er en ildsjæl uden lige. Han forstår virkelig at leve sit liv med livet, trods rigtig meget modgang. Du kan høre både Mettes, Johnnys og Gittes historier i tidligere episoder af podcasten Mærk mere af livet

 

5. Vær tro mod dig selv!

Den her er et ret vigtigste punkt, men desværre slet ikke nem.

For at være tro mod sig selv, kan også indebære frygt. Frygten for hvad andre mennesker siger, hvis du gør det du finder rigtigt. Konsekvenserne ved det.

Der er forventninger til dig fra dine nærmeste, fra samfundet. Hvad sker der, hvis du bryder normerne?

Prøv at stille dig selv spørgsmålet: “Lever du dit liv, som du ønsker eller lever du det, som andre forventer?

I bogen ”De 5 ting døende fortryder”, siger en af de damer, som Bronnie passer (altså forfatteren), til hende:

”Lev, så du er tro mod dit eget hjerte. Du må aldrig nogensinde bekymre dig om, hvad andre tænker”

En stærk sætning, fra en dame der hele sit liv ikke har fulgt sit hjerte, men levet i skyggen af hendes mand. Da han dør, kan hun komme til at leve hendes liv, men hun bliver umiddelbart efter dødelig syg. Hun kom aldrig nogensinde til at være tro mod sig selv. Men hendes sætning er blevet givet videre:

”Lev, så du er tro mod dit eget hjerte. Du må aldrig nogensinde bekymre dig om, hvad andre tænker”

Skriv gerne den sætning ned.

Det kræver mod at være tro mod sig selv. Mod til at modstå frygten for ikke at være en del af fællesskabet, når du ikke gør, hvad andre forventer af dig.

Frygten for ikke at få de andres accept af dig.

Hør f.eks podcasten #12: Vi kæmper hårdt for at være en del af fælleskabet

 

Det er en rejse at være tro mod sig selv – eller det kan i hvert fald være det.

Jeg kan se det på mig selv. Fra at være gået fra at være hardcore freelance projektleder, hardcore underviser i LinkedIn, til i dag at være Arbejds- og livsmentor & podcast vært, med nogle helt andre arbejdsopgaver.

Det har været, og er en rejse. Det er blevet sådan. Undervejs har det været svært at forklare. Hvorfor?! Hvorfor skiftet. Der er ikke nogen økonomisk fordel ved det, ej heller tidsmæssigt argument for skiftet. F.eks. tager det lang tid at lave de her podcasts, og det er jo ganske gratis at høre podcast. Men jeg elsker at lave Mærk mere af livet podcast. Jeg elsker at hjælpe andre mennesker videre i deres liv. Jeg elsker mødet med mennesker, der har noget på hjertet.

Det lyder måske mærkeligt, men det er ikke en tænkt handling, at jeg er gået den vej, jeg er gået. Det er ikke særlig rationelt. Og nogen vil sikkert også sige ikke gennemtænkt. Jeg kunne meget nemmere tjene penge ved at være freelance IT-projektleder, og ovenikøbet med brug af færre timer. Men det er en følt handling. Det er det, som giver mening for mig og som er vigtigt for mig.  Det sidder dybt i mig, og jeg ville skulle yde vold mod mig selv, hvis jeg ikke fortsatte ad den vej jeg er på nu. Jeg ville ikke være tro mod mig selv.

Det er ikke indlysende (eller rationelt) at man føler der er noget man skal – i hvert fald ikke når man er ingeniør skolet, som jeg er. Kunne man måle og veje meningsfuldhed, at gøre en forskel, at gøre det der føles vigtigt og rigtigt, så ville det være meget nemmere.

Der er absolut intet galt med hverken at være ingeniør, være projektleder eller undervise i LinkedIn. Jeg er åbenbart bare kommet til et sted i mit liv, hvor jeg skal noget andet. Nu er der noget andet der giver mere mening for mig.

Jeg har stor respekt for livet, og ønsker at leve respektfuldt overfor livet.

Håber du vil være tro mod dig selv, også selv det kan være både en lang og til tider hård rejse.

 

6. Plej de nære relationer

Uden undtagelse, siger alle, der har været inde omkring sig selv og mærke efter hvad der er vigtigt – at relationer er vigtige.

At man bruger tid sammen med dem man holder af. At man ikke bare tager dem for givet.

Selv når vi har det godt, maven er fyldt op, kroppen er varm, og vi i princippet ingenting mangler, er der en ting som vi savner: de nære relationer!

Når vi er væk fra dem, bliver det tydeligt, at vi savner dem.

Måske vi savner nogen at glæde, nogen at gøre godt, nogen at give vores kærlighed.

Så brug tid på dine nære relationer og dem der gør dig godt. Det vil du helt sikkert ikke fortryde.

 

7. Du skal passe på dig selv.

Når vi ikke passer på os selv, reagerer kroppen, først bliver vi advaret, og senere risikerer vi at blive syge.

Vi kan se på f.eks. stress – 430.000 oplever dagligt symptomer på stress og hver 4. dansker har oplevet alvorlig stress.

Når vi ikke passer på os selv.
Når vi siger ja, selvom kroppen skriger nej.
Når tempoet er alt for højt og frustrationen alt for stor.
Når vi tror, vi skal være perfekte.
Når vi tror, vi skal performe ud over vores grænser.
Når vi giver mere, end vi modtager.
Når vi forsøger at leve op til forventninger, vi slet ikke kan indfri.
Når vi konstant går på kompromis med vores værdier.
Når vi ikke får sagt fra.
Når vi hele tiden er der for andre, og kun i ringe grad er der for os selv.
Jeg tror du ved hvor jeg vil hen…

Når vi ikke passer på os selv, og sørger for at der er balance på energikontoen, så tærer vi på vores livsenergi, vores livskraft. Og kroppen begynder at reagere.

Man bliver jo ikke syg fordi man arbejder over en gang imellem, eller tager til et eller andet arrangement som man i virkeligheden hader.

Men vi skal lære at lytte til vores krop, vores hjerte, vores inderste.

Det der sker her. Det jeg gør nu. Er det i overensstemmelse med mig selv, det jeg står for, det jeg mener, det jeg synes er betydningsfuldt, vigtigt og så videre.

Jeg har oplever at ting sætter sig i kroppen på den ikke fede måde, og vi tærer på vores egen livskraft

Vi kan ikke undgå at blive syge, ved at leve 100% i overensstemmelse med os selv, leve sundt osv, men vi kan gøre chancerne for et godt liv, en del større det er jeg sikker på.

 

8. Der er noget du skal lære på din vej, ta’ det som det.

De fleste mennesker møder noget i deres liv en eller flere gange, som sender dem i en livskrise. Det kan f.eks. være en ubehagelig afskedigelse, svær sygdom, dødsfald blandt nære osv.

Det er selvfølgelig ubehageligt og svært imens vi er i det. Men vi kan se positivt på det. Og arbejde med det.

Hvis du har hørt podcast episode #18 – Se at komme væk – af hensyn til dig selv, kan du måske huske at jeg på min vej havde en samarbejdspartner med psykopatiske/narcissistiske træk. En person der bestemt ikke gjorde mig godt og det havde store konsekvenser for mig, men mødet med personen lærte mig utrolig meget.

Efter den episode har jeg talt med mange som har været ude for lignende ting – og ofte, men ikke altid, har det været med grundholdningen: Det var noget rigtigt skidt, men der var noget jeg skulle lære i mit liv – i min personlige udvikling.

De tog det som det. Livet var ikke uretfærdigt, eller det var nogens skyld eller selvbebrejdelse eller hvad man nu kunne vælge, men efter man var kommet igennem det: Der var noget jeg skulle lære, og så en taknemmelighed for det.

Vi lærer altid noget på den anden side, af de tragiske ting der sker for os, og vi kan lige så godt se positivt på det.

En ekstra ting jeg også lærte i processen med at komme ud af forholdet til samarbejdspartneren med de psykopatiske træk, var at når man åbner sig over for andre, åbner de også. Så det er både selvhjælp og hjælp til andre. Jeg var ikke den eneste der havde fået fordrejet mit verdensbillede. Der var andre der havde det lige så skidt. Så åbn op, det er godt både for dig selv og andre. OG det gælder alle livet svære tilstande. Åbn op.

9. Vi farer derudaf, men ville ønske at vi kunne være nærværende og mærke vores krop

Det sidste år har givet mig en forståelse for, hvor vigtigt det er, at vi kan mærke vores krop, men desværre også hvor svært det er for mange.

Er man alt for længe væk fra sig selv, er det svært at mærke sin krop.

Det er forskellige ting der kommer frem hos mine klienter, selvfølgelig, men man føler en adskillelse mellem hoved og krop, man er uvenner med sin krop, man kan ikke mærke hvad man har lyst til, man skal ud i ekstremer for at kunne mærke sin krop.

Der er en længsel efter at være hel. Efter at være tilstede. Efter at være nærværende.

Det bekræfter mig endnu mere i, hvor vigtigt det er at have kroppen med. Det er ikke nok at tale – vi skal have kroppen med! Vi har behov for at komme tilbage i vores krop, så vi kan mærke hvad vi skal og ikke skal.

Først når vi kan mærke os selv, kan vi handle i overensstemmelse med os selv.

Din krop er genial. Den fortjener en plads på forreste række 😊

10. Du er god nok. Uanset hvad.

Hvor er det ærgerligt at vi ikke er bedre til at udtrykke eller vise eller give andre en følelse af ”Jeg er god nok. Uanset hvad”. Hold op hvor bliver der kæmpet derude.

Hvis der er noget, jeg gerne vil drysse ud over alle som en lille trylle fe, så var det guldstøv med ordene: Du er god nok. Uanset hvad. Til evig tid.

Hvor er der mange som slæber rundt på dårligt selvværd. Man har måske haft en dårlig chef, en dårlig kollega, en dårlig nuværende eller ex mand eller kone, en dårlig barndom, en dårlig skolelærer, der har pillet selvværdet ud af sig. En eller flere personer som man har mødt igennem sit liv – som hver især har gjort sit til at selvværdet er på nulpunktet.

Og det gør bare ens liv så meget ringere.

Men min opfordring er: deal med det.

Du er ikke god nok i kraft af noget. Du er god nok, fordi du er.

Kærlighed kan ikke være betinget, så er det ikke kærlighed

 

Der findes IKKE nogen god undskyldning, for at en person, ikke gør en anden person godt.

Vi kan finde på mange undskyldninger, og forsvare de personer der ikke gør os godt.

Men der er altså ikke nogen god undskyldning, for at en person, ikke gør en anden person godt

 

Omgiv dig kun med personer der vil dig det godt.

Og husk: Du er lige nøjagtig, som du skal være.

Send gerne det ind til dig selv, og dem du omgiver dig med 😊

Ved at fortsætte med at bruge denne side, accepterer du brugen af cookies. Mere information

Cookie indstillingerne på dette website er sat til at "tillade cookies" for at give dig den bedste oplevelse på siden som muligt. Hvis du fortsat bruger denne side uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker "Accepter" nedenfor, indvilliger du i dette.

Luk